Hvad er gærflager?
Hvad er gærflager egentligt?
Gærflager kaldes også nutritional yeast og ernæringsgær. Men tag ikke fejl; de små flager har intet at gøre med den type gær, som du bruger til bagning.
Gærflager er inaktivt gær
Gærflager er tørret og inaktivt gær. Det har ikke noget at gøre, med det gær du kender og bruger til bagning. Faktisk slet ikke. Så på trods af at navnet lyder lidt sært, så er gærflager super sunde og de smager fantastisk. De kan spises ‘rå’ – altså direkte fra posen. De smager af ost (og en anelse nøddeagtigt), og bruges som en umami smagsgiver i et utal af retter. De er særligt populære hos veganere, da de netop kan tilføje smagen af ost – uden ost.
Du kan også bruge dem som en smagsgivende jævner i f.eks. saucer og supper.
Flagerne skal ikke forveksles med ‘brewer’s yeast’, der som navnet antyder, bruges til at ølbrygning.
Fordi gærflagerne er så super sunde, kaldes de også ernæringsgær på dansk. Og nogle bruger dem faktisk som kostsupplement for at få flere kostfibre og proteiner.
Hvordan laves gærflagerne?
Hvordan laves gærflager?
Man får de smagfulde flager ved at dyrke en gærtype på helt naturlige fødevarer. Man bruger ofte glukose fra sukkerrør eller roemelasse, som base for dyrkningen af flagerne.
Når dyrkningen når et vidst stadie, deaktiveres gærens egenskaber via varmebehandling. Herefter høstes gæren, tørres, smuldres og pakkes. Og voila; gærflager.
Er de sunde?
Gærflager indeholder oftest masser af proteiner (af høj kvalitet), vitaminer, mineraler og kostfibre. Derfor er flagerne i top på sundhedsskalaen.
F.eks. indeholder Nutty Vegans gærflager 27 gram kostfibre og 49 gram protein pr 100 gram.
Men der er mere endnu.
Kvalitetsprotein med alle 9 essentielle aminosyrer
Gærflager indeholder også alle de 9 essentielle aminosyrer, der eksempelvis også findes i kød og mejeriprodukter. Men flagerne er selvfølgelig 100% veganske. De essentielle aminosyrer ligger i flagernes proteinstruktur, og de er blandt andet med til at vedligeholde kroppens vitale funktioner. Lige præcis disse aminosyrer kan kroppen ikke selv producere. Derfor er det vigtigt, at man kan få dem gennem sin kost.
I forhold til mængden af proteiner er gærflager også helt exceptionelle. En spiseskefuld flager indeholder cirka samme proteinmængde som et æg. Og ja, du kan sagtens spise dem rå (lige fra posen).
Er der B12 vitamin i gærflager?
Der er B12 vitamin i stort set alle typer gærflager. MEN.. og det er et stort men, denne type af B12 vitamin optages ikke af den menneskelig krop. Så hvis du har hørt, at man bare skal spise gærflager, for at få nok B12-vitamin, så er det desværre ikke rigtigt.
Hvad kan man bruge gærflager til?
Gærflagernes vigtigste rolle er helt klart flagernes smag.
Du kan blandt andet bruge dem til disse opskrifter:
- Som ostesmagsgiver i hjemmelavet vegansk ost
- Som krydderi i (plante)fars til bøffer eller deller
- Som krydderi i vegansk kødsovs og i vegansk lasagne
- Som krydderi i hjemmelavet pålæg som vegansk spegepølse og postejer
- Drys det over pastaen som en slags vegansk parmesan
- Som umami-smagsgiver i gryderetter
- Som ostesmagsgiver i vegansk mornay eller bechamelsauce
- Som smagsgiver til hjemmelavet vegansk bacon (du finder den originale opskrift på lækon hos veganer.nu her >>)
- Drys det over popcorn for en super umami-smag
Der ingen ende på mulighederne for at bruge de små flager, for de giver en fantastisk smag. Og hver gang du bruger dem, tilsætter du lige lidt ekstra protein, fibre, vitaminer og mineraler til din mad. Det er der vidst ingen, der kan blive stødt over.
Hvis du gerne vil have fingrene i de populære Nutty Vegan-gærflager, kan du købe dem på nuttyvegan.dk >>